piliscsaba_cimer

Építményadó


Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (továbbiakban: építmény). Az adókötelezettség az építmény valamennyi helyiségére kiterjed, annak rendeltetésétől, hasznosításáról függetlenül.

 

Az építményadó alanya az, aki az év első napján az építmény tulajdonosa, vagy a vagyoni értékű jog jogosultja. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja, a továbbiakban együtt: tulajdonos). Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

Az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült, vagy a nélkül használatba vett építmény esetében az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik. Az építmény használatának szünetelése az adókötelezettséget nem érinti. 
Az adó alapja Piliscsabán az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete, az adó évi mértéke 300 Ft/m2.

Adókedvezmény: (helyi rendelet szerint):
(1)    Adókedvezmény illeti meg az adózót – kivétel, ha az, a vállalkozó üzleti célt szolgáló épülete, épületrésze – a tulajdonában álló, életvitelszerűen (lakcímkártyával igazoltan) a lakásban tartózkodó magánszemély után.
(2)    A lakásban életvitelszerűen tartózkodó személyek után személyenként 15 négyzetméter adómentes.  
(3)    Adókedvezmény illeti meg azt a magánszemélyt, aki az adó esedékességét megelőző évtől 

  1.  nyugellátásban részesül, vagy
  2.  a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról  szóló 2011. évi CXCI. törvény szerint rehabilitációs ellátásban részesül és a komplex minősítés során C2, E, D kategóriába sorolták, 
  3. vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról  szóló 2011. évi CXCI. törvény szerint rokkantsági ellátásban részesül,
  4.  továbbá azt, aki a rokkantsági járadékról szóló 83/1987. (XII. 27.) MT. rendelet szerinti rokkantsági járadékban részesül.
    Az adókedvezmény mértéke, a megállapított éves adó 50 %-a.

(4)    Nem jogosult az Önkormányzat által megállapított adókedvezményre az a személy, akinek adótartozása van.

A Htv. meghatároz az építményadó alóli mentességi eseteket. pl. szükséglakás, háziorvos által nyújtott egészségügyi ellátás céljára szolgáló helyiség, az ingatlan-nyilvántartási állapot szerint állattartásra vagy növénytermesztésre szolgáló vagy ahhoz kapcsolódó építmény (istálló, üvegház, terménytároló, magtár, műtrágyatároló), feltéve, hogy az építményt akként használja. Szabályozza az adófelfüggesztés jogintézményét, amelyet a 65. életévet betöltött, vagy az életkorától függetlenül legalább 67 %-ban rokkant rokkantnyugdíjas magánszemély vehet igénybe a törvényi feltételek teljesülése esetén. 

Adóbevallást az adókötelezettség keletkezését (változását) követő 15 napon belül kell tenni, mely alapján az adót határozattal állapítja meg az adóhatóság. Nem kell újabb adóbevallást tenni mindaddig, ameddig az építményadót (adókötelezettséget) érintő változás nem következik be; az adózó sem kap újabb határozatot. Az adó megfizetése a korábbi határozat alapján félévenként, két egyenlő részletben az adóév március 15-éig, illetve szeptember 15-éig esedékes.
 

Ügyintéző:
      Hársfalviné Berecz Ilona
      Telefon: 26 / 575-511
      Email: harsfalvine.ilona@piliscsaba.hu
 

Ügyfélfogadási idő
hétfőn: 13:00 – 18:00 óráig
szerdán: 8:30 – 12:00 óráig és 13:00 – 16:00 óráig
 

Letölthető dokumentumok:
Építményadó bevallás