piliscsaba_cimer

Regisztrált tájházként működhet tovább a Piliscsabai Tájház

KÖZZÉTÉVE: 2021.02.18. 13:15

Hosszú évek munkája után február közepén megtörtént a Piliscsabai Tájház (korábbi nevén Falumúzeum) hivatalos tájházi regisztrációja, minisztériumi nyilvántartásba vétele.

Regisztrált tájházként az intézmény könnyebben tud pályázni szakmai programok megvalósítására, az állandó kiállítás fejlesztésére, illetve az Uradalmi Ház műemlék épületének felújítására. A Tájházszövetség tagjaként folyamatos szakmai támogatásban részesül, és már fel is van tüntetve a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága adatbázisában és térképén (https://tajhazigazgatosag.skanzen.hu/piliscsabai-tajhaz.html).

A Piliscsabai Tájház nem jöhetett volna létre a német és a szlovák közösség által felajánlott kiállítási tárgyak és a nemzetiségi önkormányzatok áldozatos munkája nélkül – mondta el dr. Szelke László, a Művelődési és Információs Központ és Könyvtár igazgatója. A tájház létrejöttében közreműködött Tázer Pálné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonya, Hamerszkiné Valovics Rozália, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonya, Bőhm Krisztina kulturális referens, Peterle Györgyné Borika, a Falumúzeum korábbi gyűjteménykezelője, Szigetiné Dr. Tóth Judit, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum néprajzos muzeológusa, dr. Szelke László, a MIKK igazgatója, valamint a polgármesteri hivatal dolgozói.

Szelke László igazgató elmondta, hogy a Piliscsabai Tájház a járványhelyzet elmúltával újra várja majd a piliscsabai és a távolabbról érkező látogatókat, az óvodai és iskolai csoportokat. Piacnapokon, szombatonként szeretnének majd rendszeresen nyitva tartani, a tájházban megtekinthető állandó kiállítás mellett múzeumpedagógiai foglalkozásokat és kézműves programokat is terveznek a járvány után.

PP