piliscsaba_cimer

Országosan megemelték az állatvédelmi bírság összegét

KÖZZÉTÉVE: 2021.03.10. 09:00

2021 januárjától egy új kormányrendelet alapján 75 ezer forintra emelték az állatvédelmi bírság alapösszegét a kedvtelésből tartott állatok esetében. Ha megsértjük az állatvédelmi törvényt (például a kutyánk kiszökik az utcára) és emiatt megbírságolnak, ez lesz a fizetendő alapösszeg. Emellett jogszabálysértésenként további szorzókkal is számolni kell, amikről szintén központilag rendelkeztek; a büntetés teljes összege így akár a 300 ezer forintot is elérheti. 

Az intézkedések célja a felelős állattartás ösztönzése. Magánszemély vagy állatvédelmi civil szervezet a jegyzőnél jelezheti, ha nem megfelelő körülményeket tapasztal egyes ingatlanokon, vagy ha kiszökött kutyáról szerez tudomást. Az eset ellenőrzése után az állatvédelmi hatóságként eljáró jegyző indíthat eljárást akár akkor is, ha az állattartót a helyszínre érkezéskor nem találják otthon.

MIT TEGYÜNK, HA KÓBOR KUTYÁT LÁTUNK?

Ha kóbor vagy kiszökött kutyára leszünk figyelmesek, és azt szeretnénk, hogy a hatóságok intézkedjenek ez ügyben, akkor ne valamely közösségi oldalra posztoljuk, hanem jelentsük hivatalosan. Piliscsabán a következő elérhetőségeken tehetünk bejelentést kóborló ebek (vagy egyéb állatvédelmi ügy) esetén:

– info@piliscsaba.hu
– Faragó Péter közterület-felügyelő: 06-26/575-500/206 mellék
– Polgár Zsigmond közterület-felügyelő: 06-26/575-500/206 mellék 
– Szekeres Ágnes hatósági ügyintéző: 06-26/575-500/322 mellék

PP