piliscsaba_cimer

Telekadó

 

Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő telek. 
A telekadó alanya az, aki az év első napján a telek tulajdonosa, vagy vagyoni értékű jog jogosultja. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.
Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak



Az adókötelezettség a földrészlet belterületbe vonásáról szóló önkormányzati határozat közzétételét, továbbá a telek mezőgazdasági művelés alól való kivonását és/vagy a művelési ág törlését követő év első napján, illetve az építmény megsemmisülése, lebontása esetén a megsemmisülést, lebontást követő félév első napján keletkezik.

Mentes az adó alól:
a) az épület, épületrész hasznos alapterületével egyező nagyságú telekrész,
b)  mezőgazdasági művelés alatt álló belterületi telek,
c) az építési tilalom alatt álló telek adóköteles területének 50%-a,
d)   az adóalany termék-előállító üzeméhez tartozó, jogszabályban vagy hatósági előírásban megállapított védő-biztonsági terület (övezet), feltéve, ha az adóalany adóévet megelőző adóévi, évesített nettó árbevétele legalább 50%-ban saját előállítású termék értékesítéséből származik.

A Htv. 19. §-ában foglalt mentességeken kívül (önkormányzati rendelet szerint) a telekadó alól mentes – a vállalkozó üzleti célt szolgáló telke kivételével -
b) a Htv. 52. § 8. (lakás), 20. (üdülő), 45. (kereskedelmi egység) és a 46. (szálláshely) pontjaiban szereplő épülettel, épületrésszel beépített telek,
c) a b) pontba nem tartozó épülettel, épületrésszel beépített telek, amelynek beépítettsége a hatályos Helyi Építési Szabályzatról szóló rendeletben meghatározott maximális beépíthetőség 20 %-át meghaladja.
d) az a telek, mely telekadó kötelezettség alá esik, de úttal (közúttal, saját használatú magán úttal), vagy egyéb közterülettel közvetlen kapcsolatban nem áll a földhivatali ingatlan-nyilvántartás alapján.

Az adó alapja Piliscsabán a telek m2-ben számított területe, mértéke:
Piliscsaba közigazgatási területén található ingatlanokat a helyi adórendelet 1. számú melléklet alapján:
a)    teljesen közművesített 110 Ft/m2/év,
b)    részlegesen közművesített 100 Ft/m2/év,
c)    hiányosan közművesített 95 Ft/m2/év,
d)    közművesítetlen 90 Ft/m2/év

Adóbevallást az adókötelezettség keletkezését (változását) követő 15 napon belül kell tenni. Nem kell újabb adóbevallást tenni mindaddig, ameddig a telekadót (adókötelezettséget) érintő változás nem következik be; az adózó sem kap újabb határozatot. Az adó megfizetése a korábbi határozat alapján félévenként, két egyenlő részletben, az adóév március 15-éig, illetve szeptember 15-éig esedékes. 
 

Ügyintéző:
      Hársfalviné Berecz Ilona
      Telefon: 26 / 575-511
      Email: harsfalvine.ilona@piliscsaba.hu

Ügyfélfogadási idő
hétfőn: 13:00 – 18:00 óráig
szerdán: 8:30 – 12:00 óráig és 13:00 – 16:00 óráig
 

Letölthető dokumentumok:
telakadó bevallás