piliscsaba_cimer

Sas szikla

Sas-szikla (Piliscsaba) egy nagyon kellemes és szép kirándulóhely a Pilisben távol a turistautaktól, a különleges szikla alakzat a nevét (Vércse-szikla) a formájáról kapta, kiterjesztett szárnyú ragadozó madárra hasonlító sziklaalakzat. A Sas-sziklát a jelölt túristaútról egy gerinc választja el, onnan nem is látható, ennek a gerincnek a túloldalára vezet az előbbi jelöletlen ösvény. A domboldalban helyezkedik el, nehezen megközelíthető. Természetvédelmi terület.

Sas-szikla (Piliscsaba) 4.jpg

Pilisvörösvár és Piliscsaba között helyezkedik el a 10-es főúton a Kopár csárda, mely mögött egy nagyon kellemes és szép kirándulóhely található. Aki autóval érkezik, az nyugodtan itt hagyhatja járművét. Megközelíthető vonattal is, autóbusszal is. A Budapest-Esztergom járatokra kell felszállni. A vonatról a Szabadságliget megállónál szállj le. Ha autóbusszal érkezel, akkor a Kopár Csárda megállóhelynél.

A Piros sáv vagy a Piros körút  jelzésen érdemes elindulni. A környék érdekessége, hogy ez egy teljesen kopár vidék volt (talán innen a csárda neve), sziklás-köves terület, azonban teraszossá alakították át, majd a teraszokba termőföldet hordtak és egy nagy kiterjedésű feketefenyves erdőt telepítettek. A fák már nagyok voltak, amikor egy erdőtűzben e telepítés egy 3 hektárnyi része elpusztult. Azóta újratelepítették a leégett részt. Ma is láthatók az üszkös fatörzsek, a megperzselt föld, sziklák.

A Sas-szikla az turistaúttól távolabb helyezkedik el, ide az erdőtűz már nem terjedt át. Van hozzávezető ösvény, de ez jelöletlen, a turistatérkép sem mutatja. Két helyen csatlakozik a jelölt turistaúthoz, egy esőbeállónál ( N 47° 37,964' E 18° 51,927' [GCSASS+Esőbeálló]), és egy meredek leágazással ( N 47° 38,055' E 18° 51,846' [GCSASS+Leágazás]). Az út néhol elkeskenyedik, azonban végig a teraszokon halad, részben a leégett, részben a megmenekült területen. Közben szép rálátás nyílik erre az érdekes, teraszos, dombos területre és távolabbra is. A Sas-sziklát a jelölt túristaútról egy gerinc választja el, onnan nem is látható, ennek a gerincnek a túloldalára vezet az előbbi jelöletlen ösvény. A domboldalban helyezkedik el, jól megközelíthető, körbejátható, az ügyesebbek fel is másznak rá, pedig mintegy 8-10 méter magas képződményről van szó.

Megközelítése:

Szabadságligetről a sárga + , majd a sárga sáv  jelzésen haladva találod meg a sziklát. Nyugat felé indulj! Körülbelül 2,5 kilométer távolság megtétele után esedékes a szikla.

A Kopár Csárdától indulj el a piros körút jelzésen, amely érinti a Sas-sziklát is. A körút hossza hozzávetőlegesen 4 km.

Forrás:https://www.turautak.com/cikkek/latnivalok/termeszeti-ertekeink/sas-szikla--piliscsaba-.html