piliscsaba_cimer
akadalymentes

Gyakran ismételt kérdések


1. Ki számít gyanúsnak?

Akinél fenáll a covid-19 fertőzés jellegzetes tünetei közül legalább egy  VAGY akit az orvos gyanúsnak minősít.

 

2. Mik a jellemző tünetek?

Köhögés, láz, nehézlégzés, az ízérzés vagy szaglás hirtlen elvesztése

 

3. Mi a teendő a tünetek észlelése esetén?

A) Otthoni észlelés esetén otthon maradni és hívni a háziorvost
B) Munkahelyi vagy iskolai észlelés során: elkülöníteni a tünetes illetőt és hazajuttatni nem tömegközlekedéssel maszkban. Otthon felhívni a háziorvost.

 

4. Mikor és kinél kér a háziorvos PCR teszet?

Gyanusnak minősített személynél (l.1. kérdés) a lehető leghamarabb.

 

5. Mikor és hogyan történik a mintavétel?

A mintavételt az Országos Mentőszolgálat végzi. Lehetőségükhöz mérten 1-3 nap alatt kimennek a házhoz. Érkezésükről telefonon értesítik a gyanús személyt. A mentőszolgálat  embere egy mintavételi pálcikával mintát vesz az orron keresztül az orrgaratból majd a szájon keresztül a garatból. Ez némi kellemetlenséggel jár, utána pár perc irritáció, köhögés várható, ami aztán nyomtalanul elmúlik.

 

6. Mikor lesz eredménye a tesztnek és hogyan tudhatják meg?

Akár 72 óra is eltelhet a mintavételhez képest. Pozitív eredmény esetén a mikrobiologiai labor felhívja a beteget valamint az orvosát és közli az eredményt. Negatív eredmény esetén nem telefonálnak a laborból. A háziorvosukkal szükséges tartani a kapcsolatot és érdeklődni az eredményről. Minden eredmény felkerül az EESZT-be is, amelyet ügyfélkapujukon keresztül is meg tudnak nézni: www.eeszt.gov.hu majd BEJELENTKEZÉS, stb...

 

7. Mit kell és lehet tenni, amig várják a mintavételt?

A gyanús személy nem hagyhatja el az otthonát. Ekkor hatósági karanténba még nem kerül. Családtagjai, ha tünetmentesek szabadon járhatnak-kelhetnek. Tünet esetén rájuk is a 3. pont érvenyes.

 

8. Mi a teendő a mintavétel után?

Amíg a teszt negatív eredménye meg nem érkezik, továbbra is gyanúsnak minősül az illető és az otthonát elhagyni még mindig tilos. Hatósági karanténba csak a pozitiv teszt megérkezése után kerül.

 

9. Mi történik pozitiv PCR teszt esetén?

Az ÁNTSZ felhívja a covid-19 fertőzött beteget (már megerősített esetnek nevezzük) és kikérdezi, hogy kivel volt a tünetek megjelenését megelőző 2 napon belül szoros kontaktusban (l.10. pont) Elkéri az elérhetőségüket.
Amennyiben nincsenek súlyos tünetei otthonában marad a fertőzött a neki is megküldött határozatban megjelölt ideig (2 hét de a mintavétel utáni 10.napon, ha 3 napja tünetmentes kiszabadulhat előbb).
Otthonában vendéget nem fogadhat.
Felszabadító vizsgálat nem szükséges.

 

10. Ki számít szoros kontaktnak és mi történik vele?

Akit az ÁNTSZ annak minősít. Röviden összefoglalva:
A COVID-19 fertőzöttel egy háztartásban élő személy;
A COVID-19 fertőzöttel közvetlen fizikai kapcsolatba került személy (pl. kézfogás útján);
A védőeszköz alkalmazása nélkül a COVID-19 beteg fertőző váladékával érintkezett személy
A COVID-19 fertőzöttel személyes kapcsolatba került személy (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő);[pl. iskolai osztályterem, irodai megbeszélés,kórházi váróterem);
Az előírt egyéni védőeszköz alkalmazása nélkül vagy potenciálisan sérült védőeszköz alkalmazása mellett a COVID-19 beteg közvetlen ellátásában/gondozásában részt vett egészségügyi, vagy ugyanezen módon a COVID-19 beteg mintáit kezelt laboratóriumi dolgozó
A közös háztartásban élők és egyéb szoros kontaktok  karanténba kerülnek az utolsó kontaktustól számított 2 hétig, ők is határozatot kapnak, de tőlük mintavétel nem történik, csak ha tünetük jelentkezik, ekkor a 3. pont lép érvénybe.

 

11. Tünetmentes szoros kontakt szabadulhat-e előbb a hatósági karanténból? Hogyan?

Az utolsó érintkezést követő 4. naptól lehet indítani a felszabadító vizsgálatot. Ez 2 alkalommal elvégeztetett PCR vizsgálatból áll, amelyet az érintett kontakt fizet és intéz. A 2 mintavétel között legalább 48 óra és legfeljebb 5 nap telhet el. A vizsgálat idejére a személy elhagyhatja az otthonát.

 

12.. A karantén alatt ki látja el az életvitelhez szükséges dolgokkal a fertőzötteket/kontaktokat?

Piliscsabán Polgárvédelem működik, aki a háziorvossal és az ÁNTSZ-szel szorosan  tartja a kapcsolatot, és a karanténba került személyről azonnal értesül. A Polgárvédelem telefonon felhívja a karanténba került személyt és szükség esetén ellátja az életviteléhez szükséges dolgokkal.

 

13. Mikor jogosult táppénzre a gyanús személy/kontakt/fertőzött?

Amennyiben a háziorvos a gyanút felveti (l.1.pont) a személyt keresőképtelen állományba felveszi. Ennek mértéke megegyezik a más okból keresőképtelen beteg esetén számolt táppénz összegével (akkor is ha később pozitív a teszt eredménye).

Amennyiben a koronavírusos megbetegedés foglalkozási megbetegedésnek minősül, akkor 100%-os táppénz jár (baleseti táppénz).

A gyermek távolmaradását a gyermekorvos vagy a háziorvos fogja igazolni.

 

 

Az összefoglalást készítette:

Dr. Kelemen Rita (3.sz.felnőtt körzet)