piliscsaba_cimer

Gomba szikla


Piliscsaba közelében érdekes sziklaformákat lehet találni a turista utakon. Az egyik legérdekesebb szikla a Gomba szikla. Ide Pilicsabától a kék kereszten legcélszerűbb elindulni, de Pomáz felől a zöld vonalon is megközelíthető. A hatalmas, gomba alakú követ egy falelátóról jól szemügyre lehet venni, de egy keskeny úton jobban is megközelíthető.


Piliscsaba mellett áll egy különös képződmény, a Gomba-szikla. Korábban ez a kőcsoda a sűrű erdő mélyén, nehezen megközelíthető helyen rejtőzködött. Amikor a MOL a Piliscsaba–Százhalombatta gázvezeték építése után megkezdte a környék helyreállítását, akkor a helybélieket képviselő civil szervezetek elérték, hogy a cégóriás épített egy 3,5 kilométeres túraösvényt, a Gomba-szikla védelmére pedig kialakítottak egy teraszt.

     

A sétány a Piliscsaba–Százhalombatta gázvezeték-építést követő helyreállítási munkák során épült ki az FGSZ Zrt. együttműködésével, a MOL-csoport támogatásával és a Pilisi Parkerdő Zrt. generálkivitelezésében. Az engedélyeztetések után 2007 őszén indította az FGSZ azokat a gázvezeték-fektetési munkákat a Pilisben, melyekre a környék gázellátásának biztosítása érdekében került sor. A kivitelezési munkák megkezdése előtt a piliscsabai civil szervezetek a helyi lakosok érdekeit szem előtt tartva változtatásokat kezdeményeztek, melyek során módosult a nyomvonal és a helyiek igénye szerint elkezdődött a MOL erdei sétány kialakítása is.
A MOL és a civil szervezetek példaszerű együttműködésének köszönhetően a sétány mostantól 3.5 km hosszan a helyreállított területeken is vezetve új túrázási lehetőséget kínál a környéken kirándulóknak.
 
A túraösvény mellett a MOL-csoport a helyi lakosokat képviselő civil szervezetek kérésére a különleges természeti képződmény, a Gomba-szikla védelmére teraszt építtetett, illetve védő fasort telepített a 10-es főút mentén 80 méteres hosszúságban a gázpászta mentén.

forrás: https://www.turautak.com/cikkek/latnivalok/termeszeti-ertekeink/piliscsabai-gomba-szikla.html