piliscsaba_cimer

Bemutatkozás

Palánta Általános Iskola

Piliscsabán 1994 májusában született meg egy új alapfokú iskola alapításának gondolata. Néhány szülő és pedagógus még abban az évben, ősszel egyesületet hozott létre Piliscsabai Iskolaalapító Egyesület néven. A Piliscsabai Palánta Általános Iskolát ez a civil szervezet alapította 1997-ben.

 

 

Az egyesület tagjai szülők és pedagógusok, akik vállalták az általuk életre hívott iskola fenntartási feladatait. Az egyre bővülő tagság 3 évig készítette elő a Palánta megalapítását: tematikus játszóházakat, reformpedagógiai előadásokat szervezett, és megírta a Pedagógiai program első változatát: „Iskolaalapítás gyermekcipőben” címmel.

Az intézmény Pedagógiai Programjának alappillérei azóta is változatlanok:

  • személyközpontú bánásmód
  • projektpedagógia
  • differenciált oktatás
  • szülői együttműködés
     

Az egymással szoros egységet alkotó alappillérek lehetővé teszik, hogy a diákjaink boldogságra képes, autonóm személyiségekké váljanak, s a 8 éves pedagógiai folyamatok végén megtalálják azt a továbbtanulási utat, amelyik a képességeiknek, érdeklődésüknek, motiváltságuknak leginkább megfelelő. Hisszük, hogy a mérték a legfontosabb rendező elv, s gyermekeink saját belső egyensúlya akkor alakulhat ki, ha a számukra teremtett környezetben harmóniában van a szeretet és a kitűzött cél.
Éppen ezért módszereinket, pedagógiai elveinket is a rend és szabadság, az elfogadás és követelmény tengelyére fűztük fel. A mindennapokban a gyerekeket kíváncsivá tesszük, tanulni és gondolkodni tanítjuk, miközben figyelembe vesszük az egyéni adottságokat, és azokra építünk.

Az intézmény székhelye 9 évig Piliscsabán volt, majd 2006-ban Pilisvörösvárra költözött és azóta is ott működik. Jelenleg 130 diák jár iskolánkba, összesen 16 településről. A minket választó családok zöme „értékválasztó család”, kimondottan az iskola személyközpontú bánásmódját, programját választják. A nyolc osztályos általános iskolában minden évfolyamon egy osztály működik.

Az eltelt 17 tanévben 120 tanulónk végzett:

  • 73%-uk valamilyen gimnáziumban
  • 48%-uk 4 évfolyamos gimnáziumban,
  • 22%-uk 6 évfolyamos gimnáziumban,
  • 3%-uk 8 évfolyamos gimnáziumban,
  • 13%-uk szakközépiskolában,
  • 14%-uk valamilyen szakképző intézményben tanult tovább.
     

A kompetenciamérések tanúsága alapján elmondható, hogy tanulóink a szövegértés-szövegalkotás mérésen az országos és a városi átlag felett, matematikából pedig az országos és városi átlagnak megfelelően teljesítenek.

A Budapesttől 26 km-re működő iskola és egyesület az eltelt 17 év alatt 22 munkahelyet teremtett. Tantestületünk jelenleg 18 főt számlál, 8 fő óraadó is segíti munkánkat. A pedagógiai munkát segítők létszáma 7 fő.

Az intézmény egyelőre nem rendelkezik saját épülettel, de a bejárat akadálymentesen megközelíthető, a földszinten mozgássérültek számára kialakított tanterem és mellékhelyiség található. Emiatt elsősorban szakmai tevékenységünkkel tudjuk elérni, hogy egy iskolától elvárható biztonságot és stabilitást nyújtsunk. Önfejlesztő intézményként, heti rendszerességgel összeülő pedagógiai műhelyünk - a nevelőtestület tagjai - a programot az évről évre születő tapasztalatok alapján rendre továbbfejleszti. E tudatos szakmai munkának köszönhetően intézményünk 2010 novembere óta előminősített referenciaintézmény, módszertani jó gyakorlataink teljes oktatás-nevelési szakaszokat fednek le, melyek mind a kistérségben, mind a tágabb környezetben érdeklődésre tarthatnak számot.
 

Forrás: http://www.palanta.hu/